Huom! Tämä on historiallista dataa eikä välttämättä enää validia. Lue lisää Greniuksesta etusivulla.


Käytetyt tietokoneet

Inrego on käytettyjen IT-laitteiden ja älypuhelinten verkkokauppa. Jos etsit laadukkaita, käytettyjä tietokoneita, puhelimia tai muita IT-laitteita, löydät ne nyt Inregolta.

Grenius-alennus Inregolta! 

HUOM! Saat 10% alennusta käyttämällä Inregon verkkokaupassa alekoodia grenius10 ja siirtymällä Inregon verkkokauppaan tämän linkin kautta.


Greniuksen opas kannettavan tietokoneen valintaan

Miten valita kannettava tietokone, kun vaihtoehtoja on loputtomasti? Kannettavat tietokoneet kehittyvät vauhdilla ja voikin olla vaikeaa pysyä perässä kaikkien eri termien merkityksistä.

Kannettava tietokone on usein iso hankinta, joka kulkee paljon mukana. Se asettaa laitteelle paljon vaatimuksia, joten kannettavan valintaan on syytä käyttää hieman aikaa. Tämä opas antaa sinulle kattavan katsauksen kannettavan tietokoneen tärkeimpiin valintakriteereihin. Pyrimme samalla myös avaamaan mystiikkaa eri termien ympärillä.

Katso tarvittaessa myös pöytäkoneen valintaopaspelikoneen valintaopas sekä yleinen tietokoneen valintaopas.

Mitä siis tulee ottaa huomioon kannettavan tietokoneen valinnassa?

Koneen kestävyys 
Haluat varmasti valita kannettavan koneen, joka palvelee sinua useamman vuoden. Käytetyt yrityskannettavat sopivat hyvin esimerkiksi opiskelijalle tai liikkuvaan työhön, sillä niissä on erinomainen hinta-laatusuhde ja ne ovat markettiläppäreitä kestävämpiä. Useissa yrityskannettavissa on käytetty halvimman muovin sijaan muun muassa kovaa kulutusta kestävää kevyttä alumiinia, hiilikuitua ja muita kestäviä materiaaleja sekä markettikannettavia laadukkaampia komponentteja.

Käytettyjen yritystietokoneiden suosio kasvaa hurjaa vauhtia, sillä niistä löytyvät ominaisuudet ovat aikaansa edellä ja hinta-laatusuhde omaa luokkaansa.

Keveys ja kompakti koko  
Kun kone kulkee paljon mukana, on mielekästä, että se mahtuu hyvin reppuun tai laukkuun.
Et myöskään halua kipeyttää hartioitasi liian raskasta konetta kuljettaessasi. Valikoimastamme löydät siroja 10-12-tuumaisia, mutta myös yli 15-tuumaisia koneita, mikäli etsit nimenomaan suurinäyttöistä konetta.
Suurempi näyttö voi palvella paremmin vaikkapa graafista suunnittelijaa, kun taas pienempi näyttö sopii paljon liikkuvalle, keveyttä ja pientä kokoa arvostavalle.
13-14-tuumainen kannettava on sopivasti keskikokoinen ja siksi ehdottomasti suosituinta kokoluokkaa.
Psst. katso näistä linkeistä suoraan 12-13-tuumaiset14-tuumaiset  tai yli 15-tuumaiset käytetyt kannettavat. 

Hyvä akunkesto
Akun on kestettävä pitkiäkin opiskelu- tai työpäiviä ilman, että joudut pitämään läppäriäsi koko ajan latauksessa. Akun kapasiteetti ilmoitetaan Wh-arvona eli wattitunteina. Mitä suurempi Wh-arvo, sitä suurempi akun kapasiteetti on uutena ollut. Joskus akkuja on kaksi, jolloin akun kapasiteetti voidaan ilmoittaa esimerkiksi 24 + 24 Wh. Tällöin akkujen kapasiteetti yhteensä on sama kuin yhdellä 48 Wh akulla.
Verkkokaupassamme näet tuotesivulla suoraan myös käytettyjen koneiden akun kunnon. Jos se on yli 90 %, niin akku on lähes uutta vastaavassa kunnossa! 100 % tarkoittaa, että akku on uusi. Emme ylipäätään myy verkkokaupassamme koneita huonoilla akuilla, vaan tarvittaessa olemme vaihtaneet koneen akun kokonaan uuteen. 

Sopiva käyttöjärjestelmä

Windows-kannettavat
Suosittelemme kannettavaan tietokoneeseen maailman yleisintä Microsoft Windows-käyttöjärjestelmää, sillä se on helppo ja varma vaihtoehto. Suomenkielinen Microsoft Windows 10 onkin lähes kaikissa kannettavissamme valmiiksi asennettuna. Windowsiin on saatavilla selkeästi eniten ohjelmistoja ja työkaluja.
Kaikkiin nk. Windows-kannettaviin on saatavilla myös Linux-käyttöjärjestelmä esiasennettuna, mm. Ubuntu tai Linux Mint. Linux on avoimen lähdekoodin maksuton käyttöjärjestelmä, josta on olemassa lukemattomia erilaisia versioita. Suuri osa Windows-kannettavistamme on jopa Ubuntu-sertifioituja.

Toisinaan valikoimamme kattaa myös Google Chrome OS:lla tai Applen macOS:lla varustettuja koneita.

Chromebookit
Chrome OS käyttöjärjestelmällä varustetut nk. Chromebookit ovat erittäin edullisia ja kevytrakenteisia, nopeita koneita. Niillä onnistuu kaikenlaiset perustehtävät, mutta raskaampaan käyttöön suosittelemme joko Windows- tai Apple kannettavaa.
Chromebook-kannettavissa sovellukset ja tiedostot säilytetään pääasiassa nk. pilvessä, Googlen palvelimilla.
Lue lisää Chromebookeista ja niiden käyttämästä Chrome OS -käyttöjärjestelmästä Googlen omilla sivuilla.

Apple MacBookit
Applen MacBookit ovat kauniita ja tehokkaita mutta usein myös se kallein vaihtoehto. Applen MacOS-käyttöjärjestelmä on myös hyvin suosittu ja soveltuu erittäin hyvin monenlaiseen luovaan työhön. Jotkut toki kritisoivat Applen suljettuja järjestelmiä eivätkä Applen MacBookit kaikille sovikaan.

Voit kysyä lisää käyttöjärjestelmistä chatissamme!

Riittävä teho
Koneen varsinaisiin tehoihin vaikuttavat eniten prosessori ja näytönohjain. Pääsääntöisesti kaikki käytetyt ja huolletut kannettavamme sopivat niiden puolesta erinomaisesti vähintään keskiraskaaseen opiskelu- ja työkäyttöön. Jos kuitenkin etsit erityisen tehokasta konetta esimerkiksi myös pelaamiseen, videoiden muokkaamiseen tai graafiseen suunnitteluun, löydät valikoimastamme äärimmäisen tehokkaatkin vaihtoehdot. Autamme mielellämme valitsemaan sinulle sopivan koneen!

Tarpeeksi muistia
Koneen muistin osalta kannattaa huomioida kaksi tärkeää asiaa: RAM-muisti sekä kiintolevy (nk. kovalevy) tai nykyään useimmiten SSD-levy.

RAM-muisti

Mitä enemmän koneessa on RAM-muistia, sitä nopeammin kone toimii ja ohjelmia voi pitää avoinna samanaikaisesti. Peruskäytössä riittää usein 4 GB RAM-muistia ja hieman vaativammassa käytössä 8 GB. Raskaassa käytössä tarve voi nousta jopa 16 GB:hen tai ylikin. Usein kuullaan puhuttavan gigoista, joihin tässä viitataan lyhenteellä GB. Katso usein kysytyt kysymykset, jossa selvennämme lisää termejä.

Tallennusmedia

Kiintolevyn (nk. kovalevyn) tai SSD-levyn muisti tarkoittaa sitä, miten paljon koneessa on tallennustilaa, toisinaan puhutaan tallennusmediasta. Useimmissa koneissamme on valmiiksi asennettuna SSD-levy, jonne kaikki koneesi tärkeimmät tiedot tallentuvat. SSD-levy on perinteistä kovalevyä jopa 10 kertaa nopeampi, jolloin myös koneesi toimii ja käynnistyy huomattavasti nopeammin. Pääsääntöisesti kaikissa koneissamme on valmiiksi tarpeeksi tällaista muistia mielekkääseen käyttöön. Halutessasi voit kuitenkin valita lähes mihin tahansa koneeseen verkkokaupassamme lisää muistia koneen oston yhteydessä! Voit päivittää joko RAM-muistia, SSD:tä tai molempia. 

Tallennustilan tarve riippuu täysin käyttötarkoituksesta. Pelaaja tarvitsee usein paikallista tallennustilaa peleille, kuvaaja kuville, videoita editoiva taas videoille, mutta tavallisessa toimistokäytössä tallennustilaa ei tarvitse olla yliampuvan paljon, varsinkaan kun nykyään suuri osa tiedosta tallennetaan niin sanottuun pilveen.

SSD-levyä suosittelemme kannettavaan tietokoneeseen joka tapauksessa aina, kun se budjettiin vain sopii.

Pilveen tallentaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että tallennat tiedostojasi salattuina netin yli jonkin ulkopuolisen tahon hallinoimille palvelimille. Näistä mainittakoon esimerkiksi turvallinen Google Drive, jossa myös erilaisia toimistotehtäviä voi tehdä suoraan pilvessä, ilman tarvetta erillisille toimisto-ohjelmille.

Käytetyt yrityskannettavat Greniukselta

Löydät verkkokaupastamme laadukkaat läppärit edulliseen hintaan. Samalla tuet kanssamme laitteiden tehokasta kierrätystä. Koneen ostaminen verkkokaupastamme on riskitöntä:

✔️ Saat kaikkiin tuotteisiin vähintään vuoden takuun
✔️ Saat ilmaisen toimituksen yli 29 € tilauksiin.
✔️ 60 päivän avoin kauppa. Kokeile kotona ja palauta maksutta, ellet ole tyytyväinen.
✔️ Toimitamme tuotteet sinulle 1-2 päivän sisällä
✔️ Olemme 100 % suomalainen yritys ja meillä on asiantunteva asiakaspalvelu apunasi

Vinkki: Löydät valikoimastamme kaikenkokoiset kannettavat, jotka ovat myös kevyitä. Mm. Lenovon ThinkPadit, HP:n EliteBookit ja ProBookit, Dellin Latitudet sekä Fujitsun LifeBookit ovat todella suosittuja. 

Tutustu tästä lisää yleisesti verkkokauppamme käytettyjen kannettavien valikoimaan!

Jos tarvitset apua, älä epäröi laittaa meille viestiä esimerkiksi chatissa. Autamme mielellämme valinnassa ja tarjoamme vastauksia, jos jokin mietityttää. 🙂 

Valikoimastamme löydät myös uudet yrityskannettavat. Kuluttajakannettavia ja pelikannettavia kannettaa kysellä chatissamme.


Erityisvinkit opiskelijalle

Lukiolaiselle Abitti-yhteensopiva kone
Lukiolaiselle Abitti-yhteensopivuus on usein se tärkein ominaisuus. Pääsääntöisesti kaikki kannettavamme ovat testatusti Abitti-yhteensopivia. Voit ostaa meiltä myös 59 € hintaisen Abittipaketin. Tällöin Abitti päivittyy koneeseesi parilla klikkauksella ja on valmiiksi asennettuna Windows- ja Ubuntu-käyttöjärjestelmien rinnalla. Voit siis unohtaa USB-tikut! Jos haluat tehdä lukio-opiskelusta mahdollisimman mielekästä, suosittelemme suoraan Abittipaketin tilaamista koneen oston yhteydessä.

Lue lisää Greniuksen lukiolaiskannettavista

Opiskelijaläppärit Greniukselta
Löydät verkkokaupastamme laadukkaat opiskeluun sopivat läppärit edullisesti.
Lue lisää opiskelijakannettavista.

Muita vinkkejä kannettavan ostoon ja käyttöön

Jos kannettavassasi on irrotettava akku ja koneesi on paljon paikallaan virtalähteen päässä, voit pidentää akun käyttöikää irrottamalla akun ja pitämällä koneen virtalähteessä ilman akkua.
Kun akun lataaminen ei turhaan lämmitä konetta, se pysyy viileämpänä ja paremmassa kunnossa. Muista kuitenkin välillä ladata akkua, ettei se pääse täysin purkautumaan.

Älä pidä kannettavaa esimerkiksi sohvalla, sängyllä tai muiden tekstiilien päällä. Kannettavat eivät pidä siitä, että tuuletusaukot tukkeutuvat. Lisäksi tekstiileistä irtoaa nukkaa, pölyä ja muita epäpuhtauksia, jotka hidastavat koneen toimintaa ja voivat jopa rikkoa sen. Yrityskannettavat eivät ole yhtä herkkiä kuin markettikoneet, mutta ei niitäkään kannata kiduttaa.

Muista puhdistaa kannettavan tuulettimet ja sisusta välillä pölyistä. Paras tapa siihen on paineilma. Myös pölynimurilla voi koneen tuuletusaukoista varovasti koettaa imaista pahimpia pölyjä pois.
On olemassa purkeissa myytävää paineilmaa, mutta voit myös käyttää koneesi Greniuksella huollossa, jossa voimme puhdistaa koneesta pölyt ja muutenkin auttaa koneen kanssa.

Pidäthän myös mielessä, että vaikka koneen tekninen suorituskyky, nopeus, teho, muistin määrä ja tallennustilan koko ovat usein niitä tärkeimpiä ominaisuuksia koneen valinnassa, aivan yhtä tärkeää on akunkesto, laitteen mitat ja ulkonäkö. Kannettava tietokone voi olla oikein valittuna jopa sisustusesine. Tyylikäs Lenovo Thinkpad, HP EliteBook, Dell Latitude, Fujitsu LifeBook taikka Apple MacBook ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Apua ja neuvontaa
Tarvitsetko apua kannettavan hankinnassa? Olemme täällä auttaaksemme!
Ota yhteyttä meihin niin varmistamme, että saat juuri tarpeisiisi sopivan kannettavan tietokoneen.

Leave a Reply