Huom! Tämä on historiallista dataa eikä välttämättä enää validia. Lue lisää Greniuksesta etusivulla.


Käytetyt tietokoneet

Inrego on käytettyjen IT-laitteiden ja älypuhelinten verkkokauppa. Jos etsit laadukkaita, käytettyjä tietokoneita, puhelimia tai muita IT-laitteita, löydät ne nyt Inregolta.

Grenius-alennus Inregolta! 

HUOM! Saat 10% alennusta käyttämällä Inregon verkkokaupassa alekoodia grenius10 ja siirtymällä Inregon verkkokauppaan tämän linkin kautta.


Vuosien mittaan markkinoille on tullut paljon muutoksia ja sen kehitys on ollut nopeaa. Kokeneemmankin tietokoneharrastajan on saattanut olla vaikea pysyä kärryillä, minkälainen tallennusmedia tai massamuisti on nyt tämän hetken paras ja sopivin vaihtoehto tai valinta omaan tietokoneeseen. Käymmekin siis tässä artikkelissa läpi erilaisia tallennusmedioita ja vertaamme nopeuksia kiintolevy vs. SSD-levy vs. NVMe-levy ja muut variaatiot. Meillä merkitään erilaiset tallennusmedian tyypit jo tuotteen otsikkoon koon perään, eli esimerkiksi näin: 256HDD (kovalevy/kiintolevy), 256SSD (SATA porttia hyödyntävät SSD-levyt), 256NVMe (NVMe PCIe -asemat). Oliko hepreaa? Näistä kerromme lisää artikkelissa.

Muistathan, että tilatessasi meiltä käytetyn kannettavan tai pöytäkoneen, pystyt muokkaamaan kiintolevyn kapasiteettia asennuksineen avaamalla tuotesivulta valikon kohdasta “Lisävalinnat ja -varusteet”. Mahdollinen valintasi asennetaan koneeseen käyttövalmiiksi nopeasti ennen toimitusta.

Tästä pääset katsomaan myös videon, minkä teimme aiheesta

Miten tallennusmedioita kannattaa vertailla?

Eri kiintolevyjä (tallennusmedioita) ja niiden tehoja kannattaa verrata nopeuksien mukaan – mitä nopeammin levy pystyy lukemaan ja kirjoittamaan dataa, sitä nopeammin käyttöjärjestelmä, ohjelmat ja pelit latautuvat. Nopeudet kerrotaan yleisesti muodossa MB/s tai Mt/s (megabittiä tai megatavua) eli esimerkiksi usein käytetyissä tietokone kokoonpanoissamme käyttämämme Kingston A400 2,5” SATA SSD-levymme lukunopeus 500 MB/s ja kirjoitusnopeus 450 MB/s.

Tästä pääsemmekin siihen, että nämä levyt ovat eri kokoisia ja niissä on erilaisia liittimiä. Esimerkiksi yllämainittu malli on 2,5 tuumaa leveä, ja se yhdistetään emolevyyn SATA kaapelilla. Uutta tallennusmediaa hankkiessa onkin syytä varmistaa, mitä tyyppiä järjestelmäsi tukee, onko sinulla tarpeelliset liitännät ja toisaalta onko sinun tietokoneessa siihen tilaa. Meiltä käytetyn tietokoneen tai käytetyn kannettavan tietokoneen tilatessasi, vaihtoehtoina on aina yhteensopivat tallennusmediat lisävalintoja tehdessäsi.

Asiaa helpottamaan tässä on aikajärjestyksessä vanhimmasta tekniikasta uusimpaan eri tallennusmedioita.

2,5” tai 3,5” HDD (Hard Disk Drive) kiintolevy

Luku ja kirjoitusnopeus vain 80 – 160 MB/s

Perinteisiä kiintolevyjä (kutsutaan kovalevyksi) on valmistettu jo useamman vuosikymmenen ajan, ja ne ovat edelleen tarpeellisia. Suurin miinus verrattuna SSD-asemiin on niiden epäluotettavuus – niiden käyttöikä on huomattavasti lyhyempi ja tekniikkansa vuoksi vaurioituvat helpommin, esimerkiksi iskuista. Toisaalta taas kun kiintolevy rikkoontuu, sieltä voi olla vielä pelastettavissa dataa, toisin kuin SSD-levyltä. 3,5” tuumakokoinen kiintolevy on yllättävän suuri, joten tarvitset kotelosta tilaa ja vapaita paikkoja, että levyn saa kiinnitettyä turvallisesti. Kiintolevyjä on yleisesti tarjolla 2,5” ja 3,5” koossa, harvemmin myös muissa kokoluokissa. 

HDD/kiintolevy on myös SSD-levyä huomattavasti hitaampi, minkä vuoksi emme suosittele sitä ainoaksi tallennusmediaksi. Edullisen hintansa ansiosta se on kuitenkin täydellinen esimerkiksi suurien tiedostojen, kuten valokuvien, elokuvien ja muiden dokumenttien pitkäaikaiseen säilyttämiseen. Kovalevyllä on edelleen tärkeä paikka tallennusmedioiden joukossa, mm. SSD- tai NVMe-levyn rinnalla.

2,5” tai 3,5” SSHD (Solid State Hybrid Drive)

Luku ja kirjoitusnopeus keskimäärin 150 MB/s

SSHD on hybridimalli vanhan ja uuden välillä. Sen säilytystila ja ulkomuoto muistuttaa perinteistä kiintolevyjä, mutta siinä on jaettu SSD-osio nopeuttaakseen tiedon siirtoa ja koneen käynnistymistä jne. Jaettu osio on kuitenkin pieni, joten isomman tiedoston kohdalla ero normaaliin HDD -kiintolevyyn voi olla minimaalinen. Riski levyn vaurioitumisesta on myös SSHD-levyllä läsnä, eikä se kestä kolauksia sen enempää kuin perinteinen kiintolevykään. Tämä on kuitenkin SSD -asemaa paljon edullisempi vaihtoehto ja pätevä valinta myös dokumenttien ja elokuvien tallennusmediaksi. Kuitenkaan ensisijaiseksi järjestelmälevyksi emme enää tätäkään suosittele, vaikka tähän tarkoitukseen perinteistä kiintolevyä parempi vaihtoehto olisikin.

SSHD-levyjä on niin ikään tarjolla 2,5” ja 3,5” koossa, harvemmin myös muissa kokoluokissa

2,5” SSD (Solid-state Drive) SATA asema

Luku ja kirjoitusnopeus keskimäärin jopa 500 MB/s

Nimensä mukaisesti (solid-state drive) SSD-asemassa ei ole liikkuvia osia. Huomattavasti kestävämpi SSD-asema on myös yli 5 kertaa perinteistä kiintolevyä nopeampi, ja voi vastaanottaa iskuja hajoamatta yhtä helpoesti, minkä vuoksi sopii kannettavaan tietokoneeseen mainiosti. Pöytäkoneessa taas ne voidaan asentaa vaikka pystyasentoon. Koneen käynnistyminen voi nopeutua jopa 5-10 kertaa nopeammaksi päivittämällä vanha kiintolevy SSD-levyksi.

Hinnat ovat myös tulleet SSD-levyillä jatkuvasti alaspäin, joten näitä voi suositella vahvasti järjestelmän ensisijaiseksi asemaksi. Käyttöjärjestelmän käynnistyessä SSD-asemalta, on ero kiintolevyyn nähden merkittävä. 

SSD SATA-asemat kuitenkin hyödyntävät nimensä mukaan samaa SATA-liitäntää, kuin aiemmat kiintolevyt, ja tarvitsevat oman virtaliitännän. Näitä levyjä on pääsääntöisesti tarjolla vain 2,5 “ koossa.

mSATA (Mini-SATA) SSD asema ja M.2 SATA SSD asema

Luku ja kirjoitusnopeus keskimäärin 500 MB/s ja maksimissaan 600 MB/s

Nämä kaksi yhdistettiin saman otsakkeen alle, koska mSATA asema julkaistiin korvaamaan aiempi SATA SSD, kun taas M.2 julkaistiin korvaamaan mSATA, mutta siirtonopeudet pysyivät suurinpiirtein samana SATA-standardin vuoksi. Suurin ero aiempiin verrattuna näissä onkin fyysinen – nämä asemat ovat ulkomuodoiltaan liuskamaisia ja ne kiinnitetään suoraan emolevyyn ilman kaapelia. Huomioi kuitenkin että liitäntä on erilainen, eivätkä nämä suinkaan sovi ristiin, vaikka hyvin samalta näyttävätkin.

Tämän vuoksi näitä asemia harkitessa onkin varmistuttava että oma tietokone ja emolevy tukevat kyseisiä liitäntöjä. Parhaimmillaan mSATA ja M.2 SATA SSD-levyt ovatkin todellisia tilaihmeitä ja vähän kuin katoavat emolevypiirin sekaan. Toisaalta lukuunottamatta kaikkein kalleimpia emolevyjä ei niihin yleensä saa kuin yhden tai pari mSATA tai M.2 SSD levyä yhdistettyä. Esimerkiksi 2,5” SSD-levyjä saa useimmin pöytäkonekoteloon paljon enemmän yhdistettyä. Kannettavissa tietokoneissa nämä asemat taas mahdollistavat läppärin entistä kompaktimman rakenteen ja pienemmän koon.

Tuotesivuiltamme näet tietokoneen tallennusmedian liitännät teknisten tietojen alta.

M.2 NVMe (non-volatile memory express) PCIe SSD asema

Kirjoitusnopeus jopa 2 500MB/s ja lukunopeus 1000 MB/s. Nämä numerot kasvavat jatkuvasti.

M.2 NVMe on artikkelin julkaisuhetkellä kaikista nopein ja myös kallein vaihtoehto markkinoilla. Se on uusinta tekniikkaa ja nopeudet on saatu PCIe väylän ansiosta todella nopeaksi – niin nopeaksi, ettei sen kaikkia hyötyjä ole edes kuluttajat päässeet vielä hyödyntämään. M.2 NVMe PCIe korttien lisääntyessä, saadaan niistä varmasti paremmin vielä tehoa irti ja lukunopeuden hyöty on näkyvämpi.

Nämä ovat kaikkein uusinta tyyppiä. Hiukan uudemmissa, käytetyissä yrityskannettavissamme on usein NVMe-levy, sillä standardi on tullut ensin käyttöön yritysmaailman kalliimpiin koneisiin ja vasta sitten kuluttajamalleihin. Erotat nämä mallit valikoimastamme otsikkorivin NVMe tekstistä. Vanhempienkin koneiden SSD-levyt ovat kuitenkin erittäin nopeita eikä esim. SATA SSD-levyn ja NVMe -levyn 500 MB/s eroa 2000 MB/s lukunopeuteen käytännössä enää huomaa ollenkaan samaan tapaan, kuin vaikkapa  SATA kiintolevyä SATA SSD-levyyn verratessa, mutta toki paras on paras.

M.2 NVMe nimensä mukaisesti liitetään M.2 porttiin mutta ainoastaan, jos se tukee PCIe yhteyttä. Näiden kanssa on siis syytä olla tarkkana. Ainoa miinus näissä on hinta – enemmän tallennustilaa saa paljon halvemmalla. Jos tietokoneeseen pystyy kytkeä useamman tallennusmedian, käyttöjärjestelmälevyksi suosittelemme NVMe-asemaa, kooltaan vaikkapa 256GB, ja muiksi tallennusmedioiksi SSD SATA-asemaa, 512GB tai 1 TB kokoisena ohjelmille ja peleille, jotta ne käynnistyvät ripeästi. Lisäksi jos sinulla on vaikka valokuvia tai videoita, tekstidokumentteja yms paljon, ne voi tallentaa HDD/kiintolevylle, joka antaa suurimman tilan edullisimpaan hintaan.

Leave a Reply