Huom! Tämä on historiallista dataa eikä välttämättä enää validia. Lue lisää Greniuksesta etusivulla.


Käytetyt tietokoneet

Inrego on käytettyjen IT-laitteiden ja älypuhelinten verkkokauppa. Jos etsit laadukkaita, käytettyjä tietokoneita, puhelimia tai muita IT-laitteita, löydät ne nyt Inregolta.

Grenius-alennus Inregolta! 

HUOM! Saat 10% alennusta käyttämällä Inregon verkkokaupassa alekoodia grenius10 ja siirtymällä Inregon verkkokauppaan tämän linkin kautta.


chromebook

Ensimmäiset Chromebook-kannettavat julkaistiin jo kymmenen vuotta sitten ja niin ohjelmistot kuin laitteistot ovat kehittyneet tässä ajassa paljon eteenpäin. Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi, mitä eroa Chromebookilla ja tavallisella Windows -pohjaisella kannettavalla tietokoneella on. Lisäksi avaamme tarkemmin, millaiseen käyttöön Chromebookit soveltuvat parhaiten ja miten niiden ominaisuuksista saa kaiken irti.

Käytetyt Chromebookit löydät täältä silloin, kun niitä meillä varastosta löytyy.

Paina tästä nähdäksesi ajantasaisen Chromebook -valikoimamme sisältäen myös uudet chromebookit.

Mikä on Chromebook?

Chromebookeja valmistaa useampi eri valmistaja Googlen kanssa yhteistyössä. Chromebookin käyttöjärjestelmänä toimii Googlen oma, Linux -pohjainen Chrome OS -niminen käyttöjärjestelmä. Chrome on kevyt ja erittäin nopea, ja laitteissa on useimmiten yllättävän pitkä akunkesto. Android -pohjaiset ohjelmat toimivat useimmilla Chromebookeilla. Ne ladataan ja asennetaan Google Play Kaupan kattavasta valikoimasta. Esimerkiksi Microsoft Office löytyy valikoimasta, joten tiettyihin tehtäviin Chromebook soveltuu liikkuvaksi työasemaksi. Aivan ensimmäiset Chromebookit eivät tue Android -sovelluksia ja voit tarkistaa, löytyykö sinua kiinnostavan kannettavan yhteensopivuus täältä Googlen omalta listalta.

Chromebookeissa ei ole CD- tai DVD-asemaa, vaan tiedostojen tuominen hoituu internetin, USB-muistitikun tai muistikortinlukijan avulla. Chromebookit hyödyntävät Googlen omaa pilvipalvelua, ja monet toiminnot ovatkin internetyhteyden päällä, vaikka toki laitetta voi käyttää myös ilman yhteyttä. Jotkin sovellukset vaativat kuitenkin internetyhteyden toimiakseen.

Mitä sillä voi ja mitä ei voi tehdä?

Chromebook toimii Googlen omalla Linux -pohjaisella alustalla, mikä asettaa käytölle omia rajoitteita. Chromebookit ovat osittain näiden rajoitteiden takia niin nopeita ja akkukestoltaan pitkiä. Me Greniuksella suosittelemmekin Chromebookeja monipuoliseen peruskäyttöön, mutta raskaampaan käyttöön ehdotamme vaihtoehtoa Windows -alustalla tai Applen tuoteperheestä. Laitteisiin ei yleisesti myöskään pysty vastaavia päivityksiä tekemään kuin PC-kannettaviin, kuten päivittää ja lisätä muisteja, tai vaihtaa isomman tai nopeamman kovalevyn vanhan tilalle. Chromebookit käyttävät omaa esiasennettua eMMC -tyyppistä kiintolevyä, jotka ovat kooltaan normaalisti 16 GB – 128 GB välillä ja lisätilaa saa Googlen pilvipalveluista sekä erillisten muistikorttien avulla. Chromebookia harkitessa onkin hyvä puntaroida laitteistolle itse asettamia vaatimuksia. Jos etsii näppärää ja huoletonta kannettavaa tietokonetta perus käyttöön, kuten nettisurffailuun, uutisten lukemiseen, suoratoistopalveluihin (Netflix jne.) ja arvostat pitkää akkukestoa sekä liikutettavuutta, on Chromebook varteenotettava vaihtoehto. Toisaalta jo aiemmin mainitut Office -ohjelmistot on saatavilla laitteelle, joten myös tämän tyyppinen työskentely onnistuu.

Pelaaminen

Edullista, kevyttä kannettavaa tietokonetta harvemmin suositellaan pelitietokoneeksi – eikä niin tehdä tässäkään tapauksessa. Chromebookin osalta ei kuitenkaan tarvitse heittää pelikapulaa kaivoon, vaan järjestelmän Android -pohjaisuus mahdollistaa koneella pelattavan kattavaa mobiilipelivalikoimaa mikä Play Kaupassa jatkaa kasvuaan. Myös tuoreet Google Stadia ja Xbox Live pelien suoratoistopalvelut mahdollistavat raskaampien pelien toistamisen myös Chromebookilla internetyhteyden lävitse. Laitteeseen voi langattomasti yhdistää Xbox -peliohjaimen ja peleissä voi hyödyntää myös näytön kosketusnäyttöä. Täten joku voisi sanoa, että Chromebookin pelivalikoiman olevan jopa suurempi kuin tavallisella PC-tietokoneella.

Miksi Chromebook?

Yllä on kuvattu mitä Chromebookilla pystyy tekemään ja mistä on kyse. Yksi oleellinen asia liittyen Chromebookiin on myös tietoturva. Sisäänrakennettu virustorjunta ja tietosuojasiru suojaavat datan, eikä tarvitse huolehtia kolmannen osapuolen virustorjuntaohjelmien tai vastaavien hankinnasta ja niiden aiheuttamasta rasituksesta käytössä. Käyttöjärjestelmän hiekkalaatikkotekniikka myös pitää huolen siitä, ettei mahdollisesti virustartunnan saanut sovellus pysty levittämään virusta. Chromessa on myös säännölliset turvapäivitykset. Tämän takia ei tarvitse huolehtia perheen nuorison tietokoneen käytöstä niin paljoa. Family Link -ominaisuudella pystyy myös säätämään käyttäjille sallittuja sovelluksia ja rajoittamaan esimerkiksi peliajan.

PlussaaMiinusta
+Edullinen-Ei raskaaseen käyttöön
+Akkukesto-Rajattu ympäristö
+Tietoturva-Laitteen päivitettävyys
+Sovellusvalikoima
+Usein kosketusnäyttö

Chromebook kannettavan voisi sanoa sopivan henkilölle, joka haluaa kätevän, nopean, ja akkukestoltaan suorituskykyisen tietokoneen, jolla voi vaivattomasti tehdä perustöitä ja muuta kevyempää käyttöä. Chromebook voi olla myös perheen yhteinen työ- ja mobiilipelilaite. Jos taas käytät Windows -pohjaisia ohjelmia tai muuten käyttösi on vaativampaa ja raskaampaa, suosittelemme tehokkaampaa tietokonetta. Voit käydä tutustumassa meillä myynnissä oleviin, ehkä hiukan tutumpiin, käytettyihin Windows-kannettaviin täällä. Ja erittäin raskaaseen käyttöön tarkoitettuihin tehotyöasemiin täällä.

Lue myös aiempi artikkelimme, jossa autetaan sopivan tietokoneen valitsemisessa!

Leave a Reply