Tietokoneen kierrättämisen ympäristövaikutukset


Kuinka paljon tietokoneen kierrättäminen säästää luonnonvaroja?

Huikean paljon! YK:n tutkimuksen mukaan keskikokoisen tietokoneen ja monitorin valmistus kuluttaa kymmenen kertaa painonsa verran fossiilisia polttoaineita ja kemikaaleja.

Tietokoneen kierrättämisen ympäristövaikutukset

Yhden tietokoneen kierrättäminen säästää n. 240 kiloa fossiilista polttoainetta, noin 1 500 litraa vettä ja yli 20 kiloa kemikaaleja, joista monet ovat myrkyllisiä.

Yhden tietokoneen tai vastaavan laitteen valmistamisen yhteydessä päätyy ilmakehään n. 120kg hiilidioksidia!

Hiilidioksidi, eli CO2 on on suurin syy ilmastonmuutokseen. Pyrimme Greniuksella omalla panoksellamme hillitsemään ilmastonmuutosta ja sinä voit olla osa tätä tärkeää työtä kierrättämällä laitteet kauttamme.

Tietokoneen muistin lisääminen tai isomman kiintolevyn hankkiminen säästää tutkimuksen mukaan energiaa 5 – 20–kertaisesti verrattuna koko koneen vaihtamiseen ja osien kierrätykseen.

Tietokoneiden valmistus vaatii erittäin paljon energiaa, sillä siinä käytetään paljon korkean jalostusasteen komponentteja, kuten puolijohteita. Myös jätettä syntyy huomattava määrä. Muutaman käyttökelpoisen gramman valmistamisessa syntyy kilokaupalla jätettä.


Suomessa toimii useita tietotekniikan kierrätykseen keskittyviä yrityksiä.

Suurin osa näistä yrityksistä toimii laitteiden elinkaaren loppupäässä kierrättäen tietokoneet raakamateriaaleina tai osina. Suomessa tätä systeemiä kutsutaan SER-Järjestelmäksi.

Tietokoneet sisältävät arvokkaita osia sekä jalometalleja joita voidaan hyödyntää uusien laitteiden valmistuksessa.

Me Greniuksella toimimme yhteistyössä näiden yritysten kanssa, mutta emme kierrätä laitteita raakametalleina, vaan pyrimme hyödyntämään laitteet ja osat uusiokäyttöön, vaihtamalla laitteisiin tarvittavat osat. Tämä vie enemmän aikaa, mutta säästää samalla enemmän luontoa. Olemme lisäksi kehittäneet prosessimme hyvin tehokkaaksi ja kannattavaksi.


Sampo Saukko, Toimitusjohtaja, Grenius Oy


Tietokoneen kierrättämisen ympäristövaikutukset - Ostamme tietokoneita!